Візуальний дизайн, вайб та смак

19/3/2023

Більшість думок про візуальний дизайн або інтерфейс — нудні. Все зводиться або до старого доброго it depends, або до відомих та прийнятих правил типографіки, кольору та лейауту. Як би мені не подобалося розбиратись з цими темами, вони не мають сенсу без прив'язки до смаку та стилю.

Коли я починав займатись дизайном, старші колеги завжди радили новачкам приділяти увагу візуальному аспекту своєї роботи, але не надто багато. Говорити про стиль або вайб, який ви хотіли б створити, було майже заборонено. Трохи згодом більша частина Інтернету почала виглядати однаково: шрифт Inter, бічна панель, кнопки з 8-піксельним радіусом:

Fun fact: це три різних продукти.

Хтось скаже, що в цьому є сенс. Люди з продуктових компаній скажуть, що зовнішній вигляд не має особливого значення. Однак щоразу, коли ми бачимо гарний веб-сайт, грайливий прототип або щось, що виділяється, це стає центром уваги спільноти.

Нещодавно Linear змінили дизайн своєї головної сторінки. Дизайнерський Twitter закохався в загадкові градієнти, блискучі картки та мікроанімації. Але продукт не змінився. Позиціонування не змінилося. Всі розумні речі, які ми, як дизайнери, схильні переоцінювати, не змінилися. Змінився зовнішній вигляд і відчуття, стиль і вайб Linear.

У мене самого не дуже гарний смак. Насправді, я вважаю, що для більшості з нас це так. І це заважає нам створювати круті речі замість того, щоб створювати конвенційно хороші речі. Культура оптимізації та корпоративна естетика, яку великі технологічні компанії привнесли у повсякденну рутину змінили те, як ми робимо нашу роботу. І це те, що я ненавиджу і проти чого хочу грати. Безпечний геймплей — це відстій. Мати продукт, який виглядає так, ніби його створив Facebook — це відстій.

Корпоративний вайб працює для великих корпоративних компаній. Більшість речей, які ми створюємо, не такі.

Я хотів би побачити більше обговорень про стиль та смак. Про те, чому продукт відчувається так, як він відчувається. На момент написання статті я багато чому вчусь у команд, які стоять за консюмерськими продуктами, такими як Family, Honk, Substack або Arc. Вони зроблені дуже особливо, і від них відчувається енергія, якої немає у більшості продуктів: вони швидкі, привабливі та яскраві. Дизайнери, інженери та менеджери свідомо вирішили зробити додаткову роботу. Те, що я (і, гадаю, ще якась частина людей) відчуваю, користуючись ними, було кимось задизайнено.

Ось як Family презентує свій застосунок. Дизайн та відчуття від використання і є продуктом:

Люди заслуговують на те, щоб мати щось краще, ніж інтерфейси багатомільярдних компаній. Щось не таке повільне й непривабливе. Не таке шаблонне й надто професійне. Коли ви востаннє були в захваті від LinkedIn? Я теж не пам'ятаю.

У найближчі роки я особисто роблю ставку на консюмерський дизайн та вайб, який він створює. Продукт — це те, як щось відчувається.

Розсилка

Ура, все вийшло!
Oops! Something went wrong while submitting the form.