Ті, хто діють > ті, хто мріють

24/5/2023

Блукаючи Твітером, я зустрічаю людей, які намагаються все "пере-": передизайнити, переосмислити, переробити з нуля, перепридумати. В голові людини, яка має бачення, завжди горять ліхтарики. Вона здатна "побачити" як щось має виглядати або працювати з її точки зору. Ідея зробити щось, що радикально змінить існуючий стан речей — приваблива, містична, в якомусь сенсі героїчна. Бути візіонером, особливно публічним — сексі, справжній рок-н-рол.

В кінці кінців: хто б не хотів залишитись в історії людиною, яка перевернула бодай-щось з ніг на голову?

Я вірю, що перепридумування будь-чого програє постійним змінам та покроковим покращенням, які люди отримають тут і зараз. Той, хто сьогодні, завтра та післязавтра запускає щось, що отримують люди, впливає на світ сильніше, ніж будь-хто інший. Ті, хто доводять справу до кінця, формують реальність.

Постійно покращувати будь-що, крок за кроком — складна задача, яка потребує неабияких навичок: вміння брати відповідальність, довго та нудно мучитись над мільйоном деталей, брати участь в складних обговореннях з іншими людьми. Бути агентом змін — складно, але якщо не бути агентом змін — то навіщо це все взагалі? Чи існує щось більш важливе, ніж зворотній зв'язок від людей, для яких ми постійно щось створюємо або змінюємо? Як ще оцінити власний вплив та внесок, окрім того, щоб обпектись об реальність? А обпікшись, піти на наступне робоче коло, аж поки не стане краще.

Я багато про це говорю з Максом Іщенко, CEO Djinni, і багато чому вчусь в нього. На момент написання, він є людиною, яка постійно підштовхує мене обпікатись об реальність: частіше та швидше, ніж я звик. Для нього будь-яке "можливо" має перетворюватись в щось, або цього ніколи не було. З цього я засвоюю нові та згадую вже вивчені важливі уроки:

  • зворотній зв'язок від живих людей зараз краще, ніж колись в майбутньому
  • дизайн продукту — це виключно те, з чим взаємодіють люди в реальному житті
  • зроблене краще, ніж ідеальне
  • все, що ми придумали, але не зробили — наша галюцінація, поки це не потрапило користувачам
  • контрінтуїтивно, але часто помилятись та перероблювати — найкоротший шлях до реальних змін

В стратегіях накшталт Starcraft або Age of Empires ти завжди починаєш з мапою, на якій нічого не видно. В цю гру неможливо виграти, якщо ти довго думаєш, не ризикуєш і не змінюєшся крок за кроком. Виграє той, хто рухається, діє та вчиться. Наша робота та життя дуже нагадують таку гру. Нас запам'ятають тільки за те, що ми зробили. Тут і зараз, вчора, сьогодні та в будь-який інший день.

Розсилка

Ура, все вийшло!
Oops! Something went wrong while submitting the form.